"Op Koers voor 2024: De Cruciale Veranderingen in Uitzendland"

14 Dec 2023 door Michael Gerits

"Op Koers voor 2024: De Cruciale Veranderingen in Uitzendland"

Een nieuw jaar brengt altijd een golf van veranderingen in de wereld van uitzenden, en 2024 is geen uitzondering. Of het nu gaat om kostprijsberekeningen, wetswijzigingen, of aanpassingen in het wettelijk minimumloon, het is van essentieel belang om goed voorbereid te zijn. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschuivingen die je kunt verwachten.

  1. Werkbare Dagen, Premies en Pensioen

Het aantal werkbare dagen bepaalt hoeveel geld er opzijgezet moet worden om medewerkers ook door te kunnen betalen tijdens vakantie, feestdagen en andere momenten van loondoorbetaling. Een schrikkeljaar in het verschiet brengt een extra dag in februari én het aantal dagen dat in het weekend valt is één dag minder. Dit betekent 2 extra reguliere werkbare dagen in 2024.

De diverse premies bepalen voor een belangrijk deel de loonkosten. Een deel van deze premies (met name de Whk-premie) wordt per bedrijf vastgesteld. Over het algemeen veranderen de meeste premies niet heel veel het komende jaar; er is sprake van een kleine lastendaling. Dit zijn de belangrijkste premiewijzigingen voor 2024: Premies voor 2024 blijven redelijk stabiel. Let vooral op de Whk-premie, die per bedrijf wordt vastgesteld.

En laten we het pensioen niet vergeten. Sinds juli is er geen wachttermijn meer voor toegang tot de pensioenregeling voor uitzendkrachten. Vanaf 2024 is de toetredingsleeftijd ook verlaagd naar 18 jaar. Dat betekent dat elke uitzendkracht van 18 jaar en ouder direct deelneemt aan het pensioenfonds.

  1. Enkele Wetswijzigingen

Vanaf 1 januari 2024 zijn er enkele fiscale veranderingen om rekening mee te houden.

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt naar € 0,23 per kilometer.

De vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR) voor de eerste € 400.000 wordt teruggebracht naar 1,92% van de fiscale loonsom.

  1. Wettelijk Minimumloon

De overgang van een wettelijk minimummaandloon naar een wettelijk minimumuurloon is een van de grootste wijzigingen.

Vanaf 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon met 3,75% verhoogd naar € 13,27 per uur (voor 21 jaar en ouder) én per 1-7-2024 met 1,2%. Let op: dit kan leiden tot verplichte aanpassingen in het uurloon in de CAO van de inlener.

  1. Werkgebonden personenmobiliteit

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers met 100 of meer werknemers gegevens verstrekken over de werkgebonden personenmobiliteit (zakelijk woon-werkverkeer) van hun medewerkers. Deze maatregel, voortkomend uit het Klimaatakkoord, beoogd het verminderen van CO2-uitstoot. Voor uitzendkrachten wordt momenteel een aangepaste methode onderzocht, gezien de variabele standplaatsen en vervoermiddelen.

2024 staat voor de deur, en met deze kennis ben je klaar om de veranderingen te omarmen en het nieuwe jaar vol vertrouwen tegemoet te treden.

En zo bereiden we ons voor op een boeiend 2024, vol met kansen en uitdagingen in de wereld van uitzenden.

Heb je nog vragen, wil je meer informatie of ben je benieuwd hoe deze veranderingen specifiek van invloed zijn op jouw situatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Ons toegewijde team staat klaar om je te helpen navigeren door deze veranderingen en ervoor te zorgen dat je het komende jaar succesvol tegemoet gaat.

Neem contact met ons op en laten we samen bouwen aan een succesvol 2024!