Nieuws – 04 Jun 2021 door Joëlle van der Zweep - Social media Medewerkster
Corona en thuiswerken; het begint langzamerhand een onlosmakelijke combinatie te worden. Werkend Nederland zit al enkele weken grotendeels thuis achter de laptop, en dit zal waarschijnlijk ook nog wel even zo blijven. Niet iedereen beschikt thuis echter over dezelfde tools als op kantoor. Hoe kun je nu vanuit thuis het beste werken vanuit ergonomisch oogpunt? De volgende negen praktische tips helpen je hierbij.
1. Ideale plek beeldscherm
Het uitzoeken van de juiste plek van je beeldscherm ten opzichte van het raam is essentieel. Het meest optimale is een positie haaks op het raam en daar niet al te dichtbij.
2. Kies de juiste lichtinstelling
Het klinkt heel suf, maar is wel belangrijk. Zit je bijvoorbeeld recht voor het raam, dan is het verschil in de hoeveelheid licht op je scherm en het licht van buiten te groot. Als je met je rug naar het raam zit, dan kun je de tekst op het beeldscherm veelal niet lezen door spiegeling.
3. Zorg voor voldoende verlichting op de werkplek
Heel erg handig als je bijvoorbeeld veel documenten dient door te nemen.
4. Kies voor een rustige omgeving
Wat houdt dit in? Een plek waar weinig mensen zijn en/of ook rustige muziek op de achtergrond is te horen. Is er sprake van veel rommel? Ruim dit op, zodat jij je beter kunt focussen.
5. Schuif altijd goed aan bij de werkplek
Zorg ervoor dat je niet met gestrekte armen hoeft te typen. Waarom? Dit geeft een verhoogde spanning in de arm-, schouder- en nekspieren.
6. Los toetsenbord en losse muis
Als het kan, werk dan met een los toetsenbord en een losse muis. Zo kun je namelijk zowel het scherm als het toetsenbord en de muis op de juiste plek plaatsen, en voorkom je een te hoge spierspanning.
7. Zet het scherm op de juiste afstand
Een acceptabele lengte is ongeveer een armlengte afstand. Zorg er daarnaast voor dat je recht op je scherm kunt kijken. Trek bijvoorbeeld een denkbeeldige lijn van je ogen naar het midden van het scherm en zorg ervoor dat de afstand naar het scherm aan de boven- en onderkant hetzelfde zijn.
8. Verander continu van werkhouding
Zorg ervoor dat je continu verandering toepast in je werkhouding. Zo is het raadzaam om na 30 minuten even goed te bewegen of te staan. Indien je staand kunt werken, doe dit dan ieder uur, maar niet langer dan een kwartier aaneengesloten. Waarom? Daarmee voorkom je eventueel nadelige effecten, zoals spataderen.
9. Neem de juiste houding aan
Het is helemaal niet erg om even te bankhangen of een onderuitgezakte houding aan te nemen. Zolang het maar niet te lang is. Als je dus langer achter je computer zit, denk dan aan de juiste houding.