Zes tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Nieuws – 04 Jun 2021 door Joëlle van der Zweep - Social media Medewerkster

Het sollicitatiegesprek is een belangrijke graadmeter in het selectieproces. Tijdens dit gesprek kunt u de verdieping opzoeken met de kandidaat en krijgt u een beter beeld van hem. Een gedegen voorbereiding is daarom essentieel. Dit geldt zowel voor de kandidaat als de werkgever. De volgende zes tips helpen u bij het voeren van een geslaagd sollicitatiegesprek.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Niet alleen sollicitanten moeten zich goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek, u als werkgever moet ook goed voorbereid zijn. Neem vooraf de tijd om te bekijken welke waarden en kwaliteiten een kandidaat moet hebben, wil hij binnen het team passen. Laat de kandidaat aan het woord, zodat hij meer kan vertellen over zijn kwaliteiten.

2. Laat kandidaten zich ‘thuis voelen’
Het is algemeen bekend dat kandidaten zich zenuwachtig voelen voor sollicitatiegesprek. Stel ze daarom snel op hun gemak en laat ze zich thuis voelen. Voel de sollicitant niet direct aan de tand met moeilijke vragen, maar probeer het luchtig te houden. Begin met een voorstelronde van iedereen die aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat de sollicitant rustig en kalm aan het gesprek kan beginnen.

3. Laat de juiste mensen aan het woord
Een sollicitatiegesprek is bij uitstek het uitgelezen moment om te kijken of een sollicitant de juiste persoon is voor de functie. Betrek dan ook de mensen bij dit gesprek die het beste een oordeel hierover kunnen vellen. Denk hierbij aan een directe collega en/of leidinggevende. De recruiter en HR-manager zit er ook eventueel bij, om een compleet beeld te vormen. Vakinhoudelijke collega’s gaan echter altijd voor.

4. Houd het niet bij standaardvragen, creëer onverwachte situaties
Stel niet de aloude standaardvragen, maar verras de kandidaat ook met vragen die hij juist niet ziet aankomen. Zo ziet u direct hoe hij omgaat met onverwachte situaties. De meest waardevolle antwoorden krijgt u als u vragen stelt over praktijksituaties. Ze maken inzichtelijk hoe de kandidaat zaken oplost en of die in aanmerking komt voor de functie. Vindt u als werkgever bijvoorbeeld ‘betrokkenheid’ belangrijk, is het goed om naar een praktijkvoorbeeld te vragen waarin dit juist naar voren kwam, zelfs toen het bijvoorbeeld enorm tegenviel allemaal.

5. Geef meer info over de organisatie en bedrijfscultuur
Net als de sollicitant zichzelf wil verkopen, werkt het andersom ook natuurlijk zo. U als werkgever dient zichzelf ook van de beste kant te laten zien. Vertel de kandidaat hoe de arbeidsvoorwaarden uit zien, wat de potentie is qua doorgroeimoeilijkheden, maar maak hem ook duidelijk hoe de bedrijfscultuur uitziet en de werksfeer is. Vooral millennials zijn gevoelig voor dit soort zaken en hebben dit hoog op hun lijstje staan van wat ze belangrijk vinden.

6. Stel de kandidaat continu op de hoogte
Niets is vervelender dan een kandidaat niets meer laten weten na zijn sollicitatiegesprek. Bent u overtuigd dat dit de geschikte sollicitant is? Stel hem op de hoogte van de vervolgstappen. Als u de kandidaat niet geschikt vindt, beëindig het sollicitatiegesprek dan met een positieve noot. Geef hem echter geen valse hoop, maar wees eerlijk, duidelijk en transparant. Dat wordt het meest gewaardeerd.